Vraaggestuurd leren
Hoe doe je een beroep op de verwondering en nieuwsgierigheid van leerlingen? Hoe roep je vragen op die leerlingen uitdagen tot leren? En hoe verbind je die met onderwijsdoelen?
Een van de manieren waarop wij dat doen is vraaggestuurd onderwijs: we helpen leerlingen leren vanuit eigen leervragen. Leerlingen leren zowel nieuwe kennis als vaardigheden, door ons onderwijs af te stemmen op hun nieuwsgierigheid en hen medeverantwoordelijk te maken.
Maar nog belangrijker, wij leren leerlingen dat zij vanuit een onderzoekende houding de wereld beter kunnen leren kennen.
Er zijn veel type vragen, wij brengen ze terug naar 5 typen leervragen.
Een opzoekvraag, deze bestaat uit bestaande kennis (feiten).
Een uitzoekvraag, deze bestaat uit bestaande kennis maar heeft geen eenduidig antwoord. Je hebt informatie uit meerdere bronnen nodig om te combineren.
De onderzoeksvraag, je vindt de kennis in de werkelijkheid door te observeren of te meten.
De maakvraag richt zich op hoe een bepaald product te maken.
De ontwerpvraag, waarbij je een (maatschappelijk) probleem oplost door het ontwerpen van een oplossing.
In de schooljaren 2019-2020 en 2020- 2021 hebben wij deelgenomen aan het onderzoek van dr. Harry Stokhof. Harry is lerarenopleider en onderzoeker aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en expert in vraaggestuurd onderwijs.
Hij is al meerdere jaren nauw betrokken bij onze schoolontwikkeling.
De komende jaren gaat Harry samen met onze mentoren de begeleiding van vraaggestuurd leren verder ontwikkelen middels ontwerponderzoek.