Meerbegaafden
Begaafdheid
Op De Verwondering kijken we goed naar wat bij elke leerling past om zich optimaal te ontwikkelen op eigen niveau. In onze leerlingbesprekingen hebben we alle leerlingen goed in beeld en zijn we samen verantwoordelijk. Daarnaast voeren we meerdere leergesprekken per schooljaar met elke leerling. Wij vinden het belangrijk dat kinderen reflecteren op hun eigen leerproces, zodat ze helder krijgen wat ze hebben geleerd, hoe ze dit hebben geleerd en wat ze nog nodig hebben om een volgende stap te zetten. Ook wordt er in de reflecties aandacht besteed aan het welbevinden van een leerling op school. De doelen die hierbij worden bedacht komen echt vanuit het kind zelf en de mentor helpt hierbij als dat nog lastig is. Voorbeelden van persoonlijke leerdoelen zijn: die lastige rekenstrategie onder de knie krijgen, een rustige werkplek zoeken, actief luisteren bij het samenwerken of aangeven als taken te makkelijk zijn.
Aanbod
Maar wat als de taken te makkelijk zijn? Dan heeft de leerling extra uitdaging nodig. We kijken gericht per vakgebied welk aanbod er nodig is en of we kunnen compacten en verrijken. Voor het verrijken hebben we al veel aanbod. Wat betreft het compacten zijn we als school volop in ontwikkeling. Binnen ons IPC en het vraaggestuurd leren is veel ruimte voor uitdaging. IPC biedt veel mogelijkheden voor het neerzetten van een rijke leeromgeving waarbij het leren zichtbaar is op de leermuur. Ook binnen de IPC leertaken verrijken we. Dit doen we bijvoorbeeld met het geven van succescriteria zodat leerlingen zelf hun uitdaging kunnen kiezen. Bij elk thema bedenken leerlingen eigen leervragen die aansluiten op hun eigen nieuwsgierigheid waardoor ze zelf op zoek willen naar nieuwe ideeën en oplossingen. Een onderzoeksvraag of een ontwerpvraag is bijvoorbeeld een stuk lastiger op te lossen dan een opzoekvraag. Eigen leervragen sluiten aan bij het niveau van de leerling.
Extra aanbod
Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de ‘Bloomgroep’ voor het ontmoeten van gelijkgestemden en voor verdieping. De naam ’Bloom’ komt van de taxonomie van Bloom. Bij het ontwerpen van een rijke leeromgeving is het belangrijk om leerlingen op meerdere niveaus aan te spreken (zie afbeelding). Dit zit ook sterk verankerd in ons reguliere IPC aanbod. In de Bloomgroep gaan we nog meer de diepte in door leerlingen aan te spreken op de niveaus: analyseren, evalueren en creëren.
De Bloomgroep is een semi vaste groep en komt één keer per week bij elkaar.
Per thema kunnen kinderen hier in – en uitstromen. Dit hangt af van het aanbod in de bloomgroep en de onderwijsbehoefte van het kind.
Een greep uit ons vaste aanbod voor extra uitdaging.
- IPC
- Eigen leervragen
- Rekentijgers
- Creatief denken
- Het leren leren, regie leren nemen over het eigen leerproces, met de Denkbootmetafoor. De leerkuil is hierbij ook helpend.
- Omgaan met eigen begaafdheid
Aanbod wat elk jaar kan veranderen.
- Programmeren met code.org
- Schaken
- Iets heel nieuws leren zoals Spaans. Hiervoor gebruiken we Juan y Rosa.
Extra informatie
De taxonomie van Bloom:
https://talentstimuleren.nl/thema/stimulerend-signaleren/rijke-leeractiviteiten/bloom
De leerkuil:
https://bazalt.nl/thema/visie-en-aanpak/growth-mindsets/james-nottingham/leerkuil/
De Denkboot:
https://mobilecms.blob.core.windows.net/appfiles/app_1085/File/a3ec0741-5204-4191-9891-df66692bcdaa.PNG
Compacten en verrijken
https://www.vernieuwenderwijs.nl/compacten-met-een-doelenkaart/
vraaggestuurd leren:
https://vraaggestuurdleren.aimsites.nl/