Volgen en sturen van ontwikkeling
Ons onderwijs is erop gericht dat leerlingen een doorgaande ontwikkeling doormaken.
Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, de één wat sneller en de ander wat langzamer.
Wij volgen de ontwikkeling van leerlingen nauwkeurig.
Alleen dan kunnen we ons onderwijs en de begeleiding goed afstemmen op het ontwikkelingsniveau en de onderwijsbehoeften van een kind. Het volgen van kinderen doen wij op de volgende manieren:
Observatie
Leerlingen krijgen op de Verwondering met meerdere mentoren te maken.
Leerpleinen zijn ingericht voor verschillende doeleinden en instructies worden gegeven door verschillende mentoren. Dit maakt dat we ons samen verantwoordelijk voelen voor alle leerlingen en vraagt een goede samenwerking. Leerlingen worden geobserveerd door mentoren en deze observaties worden in MijnRapportfolio bijgehouden.
Deze observaties worden besproken tijdens de portfoliogesprekken met ouders.
Vanaf leerplein 2 zijn de kinderen ook bij dit gesprek aanwezig en zijn zij leidend.
MijnRapportfolio
Wij werken met een digitaal portfolio.
In dit portfolio is een overzicht te vinden van de ontwikkeling op het gebied van welbevinden, betrokkenheid en vaardigheden.
Vaardigheidslijnen geven aan welke vaardigheden een kind deels of geheel beheerst, aan welke vaardigheden het nu werkt en wat de volgende stap is.
Bij het invullen van de vaardigheidslijnen geven de mentoren van een leerplein, op basis van observatie en evaluatie, weer waar een kind zich bevindt in zijn/haar ontwikkeling.
Ouders hebben via het ouderportaal altijd inzage.
MijnRapportfolio hebben wij ingericht volgens onze visie op onderwijs.
MijnRapportfolio
Toetsing
Om de ontwikkeling van kinderen goed te kunnen volgen, maken wij gebruik van formatieve en summatieve vormen van toetsing.
Formatieve toetsing is een doorlopend proces van informatie verzamelen over de leerresultaten, over sterke en zwakke punten, die de mentoren kunnen gebruiken voor het geven van effectieve feedback.
We kijken naar het werk van de kinderen, hun werkhouding en stijl van leren en de vaardigheden die kinderen wel of niet hebben opgedaan.
Bij een summatieve toetsing wordt aan het einde van een periode bekeken of kinderen bepaalde doelstellingen hebben behaald en welke consequenties die heeft voor het aanbod. Naast het zicht houden op de ontwikkeling van kinderen, willen we met deze resultaten ook ons onderwijs kritisch blijven bekijken.
Twee keer per jaar worden alle bovenstaande resultaten geanalyseerd door het team en hieruit worden ontwikkelpunten geformuleerd.